CEF

CEF (Common European Framework of Reference for Languages) ili u prijevodu Europski referentni jezični okvir dokument je Vijeća Europe, nastao u suradnji s uglednim europskim jezičnim i ispitnim institucijama (kao npr. University of Camebridge i Goethe Institut), te opisuje jezičnu kompetenciju na šest razina:

A1 – pripremni korisnik
A2 – temeljni korisnik
B1 – razvojni korisnik
B2 – samostalni korisnik
C1 – napredni korisnik
C2 – vrsni korisnik

Svi Dugini tečajevi usklađeni su s opisanim standardima, te po završetku tečaja svaki polaznik dobiva svjedodžbu i sa stupnjem znanja prema CEF-u.

S takvom svjedodžbom moguće je nastaviti učenje jezika u svim europskim školama, a ona omogućava lakši uvid u razinu znanja kod dobivanja stipendije u inozemstvu i kod traženja zaposlenja.

Osnovna jezična razina (elementary, Grundstufe)

Polaznik razumije i zna primijeniti poznate, svakodnevne izraze i jednostavne rečenice, koje su usmjerene na zadovoljenje konkretnih potreba. Zna se predstaviti i postaviti osobna pitanja, kao i odgovoriti na njih. Zna se sporazumijevati ako sugovornici govore polagano i jasno i ne koriste komplicirane izraze.

Osnovna jezična razina (elementary, Grundstufe)

Polaznik razumije rečenice i često korištene izraze, koji su povezani s područjima neposrednog značenja (npr. osobne informacije, obitelj, posao, bliža okolina, kupovanje i sl.). Zna se sporazumijevati u jednostavnim i uobičajenim situacijama, u kojima se na jednostavan način razmijenjuju informacije o poznatim sadržajima (npr. porijeklo, obrazovanje i sl).

Samosltalna jezična razina (intermediate, Mittelstufe)

Polaznik razumije osnovne informacije, ako se koristi jasni standardni jezik i ako se govori o poznatim stvarima iz područja posla, škole, slobodnog vremena i sl. U stanju je jezično ovladati većinom situacija, ako se nađe u zemlji, jezik koje uči, i može se povezano izraziti o poznatim temama i vlastitim interesima. Može izvijestiti o događajima i iskustvima, opisati ciljeve, snove i nade i pojasniti i obrazložiti planove i stavove.

Samosltalna jezična razina (intermediate, Mittelstufe)

Polaznik razumije osnovne ideje kompleksinih tekstova s konkretnim i apstraktnim temama, a unutar svoje struke razumije i stručnu diskusiju. Može se spontano i tečno sporazumijeti na način da bez napora s obje strane dođe do normalnog razgovora s izvornim govornicima. U stanju se jasno i ulazeći u dubinu izraziti o velikom broju različitih tema, argumentirati mišljenje o nekom aktualnom pitanju kao i navesti prednosti i nedostatke neke mogućnosti.

Kompetentna jezična razina (advanced, Oberstufe)

Polaznik razumije široki spektar zahtjevnih, dužih tekstova i u stanju je pojmiti i implicitna značenja. Može se spontano i tečno izraziti, a da pri tome često i primjetno ne traži odgovarajući izraz. Jezik može primijeniti na učinkovit i fleksibilan način u društvenom životu i poslovnom svijetu, u školi i na studiju. U stanju se jasno, strukturirano i detaljno izraziti o kompleksim sadržajima i pri tome prikladno i na različit način povezivati rečenice u tekst.

Kompetentana jezična razina (advanced, Oberstufe)

Polaznik razumije bez muke sve što pročita ili čuje, može rezimirati informacije iz različitih pismenih i usmenih izvora i pri tome povezano dati objašnjenje i obrazloženje. Može se spontano , vrlo tečno,  precizno i iznijansirano izraziti o vrlo složenim sadržajima.